Maicroft, true! :twisted:
Ciśnienie sprężania
Zwiń
X
-
AKU naładowany na maxa silnik bez wtrysków i zakręcasz ciśnieniomierz na cylinder pierwszy i kręcisz potem na drugi kręcisz tak po kolei aż wykres będzie kompletny jeśli będzie słabszy jakiś cylinder to delikatnie wlewa się oleju i kręcisz jak raptem wzrośnie ciśnienie to masz pierścienie amen jak nie to zaworyTakie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
Jeżeli chodzi o mocowanie, to raczej wykręca się wtryskiwacze i tam mocuje się przyrzad, co do wartości granicznych to moge powiedzieć, że problemy zaczynają się jeżeli cisnienie sprężania jest poniżej 30 bar, to rzadziej lub częsciej, ale już zaczynają się problemy ze sprawnym uruchamianiem, a jak jeszcze dojdzie niespecjalna kondycja akumulatora to dlugie krecenie murowane
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kurynioJeżeli chodzi o mocowanie, to raczej wykręca się wtryskiwacze i tam mocuje się przyrzad, co do wartości granicznych to moge powiedzieć, że problemy zaczynają się jeżeli cisnienie sprężania jest poniżej 30 bar, to rzadziej lub częsciej, ale już zaczynają się problemy ze sprawnym uruchamianiem, a jak jeszcze dojdzie niespecjalna kondycja akumulatora to dlugie krecenie murowane
Na zimnym , czy ciepłym ?
Może ktoś wie jakie są wartości ciśnienia dla ASZeta ?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez arthekCzy to znaczy ,że w PDeku trzeba wyjąć pompki ?!?
Zamieszczone przez arthekNa zimnym , czy ciepłym ?
Zamieszczone przez arthekMoże ktoś wie jakie są wartości ciśnienia dla ASZeta ?
PozdrawiamRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrokow stanie normalnym wynosi 25-31 bar a wartość minimalna 19 bar.
w PD jest nieco mniejsze ponieważ stopień sprężania jest 19
Zamieszczone przez mrokoarthek napisał/a:
Na zimnym , czy ciepłym ?
Na ciepłym.
Zamieszczone przez kurynioco do wartości granicznych to moge powiedzieć, że problemy zaczynają się jeżeli cisnienie sprężania jest poniżej 30 barNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Jeśli chodzi o rodzaj mocowania, to myślalem,że to VP.
dobrygrzeswawa, jezeli chodzi o 1,9 VP, to jeżeli jest 27-28 barów to juz pojawialą się problemy z uruchamianiem silnika, jak zadzialaja świece żarowe to odpali w miarę sprawnie, ale jeżeli jest na pograniczu i świece sie nie załączą to troszku trzeba judłać.
Zamieszczone przez mrokowartość minimalna 19 bar
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez djczasarthek, a może zabierasz się że tak powiem od tylnej strony napisz może dlaczego w czym jest problem i czy rozrząd był zmieniany
Pytam o pomiar ciśnienia, dlatego, że podczas standardowego chiptuningu okazało się ,że jedna z pompek ma dużą korekcję, nie pamiętam wartości ale podobno jeszcze nie graniczna.( 3-ci cylinder ).
Tuner wyjaśnił, że nie koniecznie musi to być wina pompki, bo również może to być coś z cylindrem.
Motorownia ma 190 kkm przelotu, z czego "u mnie " 30 kkm.
Silnik pracuje równo, oddaje moc równo ( wykres przebiegu krzywych w dziale tuning), z uruchamianiem na zmino nie ma problemu, pali od strzała (czasami tylko zaraz po uruchomieniu chwilkę sobie nierówno popracuje, szczególnie jak jest wiekszy mróz, ale PDeki ponoć tak mają.)
Oleju bierze w normie.
Więc ciśnienie chciałem sprawdzić, aby ewentualnie wykluczyć winę cylindra i pomału przygotować się na wymianę tej pompki.
Dzięki wszystkim za odzew.
Pozdr
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kuryniodobrygrzeswawa, jezeli chodzi o 1,9 VP, to jeżeli jest 27-28 barów to juz pojawialą się problemy z uruchamianiem silnika, jak zadzialaja świece żarowe to odpali w miarę sprawnie, ale jeżeli jest na pograniczu i świece sie nie załączą to troszku trzeba judłać.
Minimum 19 barów podają w magicznej księdze
a swoją drogą czytałem gdzieś ostatnio o jakimś TDI (1Z) z ciśnieniem na cylindrach 14 barów który nawet jeździłNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Własnie jak jest bardzo zimno to palą lepiej, bo wtedy dzialaja swiece i podgrzewaja wnetrze cylindra, natomiast jest najgorzej jak pierwszy rozruch jest realizowany tylko dzięki wzrostowi cisnienia w cylindrze, jak temp. jest tylko nieco wyższa od temp. maksymalnej przy, której jeszcze załaczają się świece zarowe. Ostatnio mieliśmy octavkę z silnikiem ASV, przebieg 31 000km . Miala problem z uruchamianiem zimnego silnika(konieczność długiego judłania), ale właśnie w temperaturach 5-10 stopni, pierwsze co psrawdziliśmy to świece-OK, przekaznik-OK, paliwo, zawór zwrotny-OK, pomiar ciśnienia I-29,II-30,III-27,IV-27 pomiar na zimnym. Po zrobieniu głowicy, palił od dotknięcia.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kurynioWłasnie jak jest bardzo zimno to palą lepiej
Zamieszczone przez kuryniopomiar ciśnienia I-29,II-30,III-27,IV-27
Jakie ciśnienie było po zrobieniu głowicy??
W jaki sposób została naprawiona głowica??
Co było w niej uszkodzone??
Moim zdaniem brak związku i przyczyną nie była głowica. Na takim ciśnieniu powinien palić b.dobrze do tego jeszcze minimalny przebieg. Nie miałem tego auta na warsztacie więc co było przyczyną nie powiem. Równie dobrze mógł być źle ustawiony kąt wtrysku.NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
dobrygrzeswawa, wartości te wziąłem z magicznej książki w której jeszcze było napisane że "temperatura oleju w czasie pomiaru powinna wynosić 80stopni".
A może dlatego że każą sprawdzać na ciepłym to te wartości są trochę większe tak jak pisałeś.
PozdrawiamRozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
dobrygrzeswawa, wartości te wziąłem z magicznej książki w której jeszcze było napisane że "temperatura oleju w czasie pomiaru powinna wynosić 80stopni".
Zamieszczone przez mrokoA może dlatego że każą sprawdzać na ciepłym to te wartości są trochę większe tak jak pisałeś.NFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Więc tak początek wtrysku był sprawdzany, nawet go troszkę przyspieszyliśmy, co do przebiegu to rzeczywiście niewielki była to naprawa gwarancyjna, więc głowica była na koncu po wymianach innych mniej inwazyjnych rzaczach, takich jak opisałem wcześniej. Co do innych pytań:
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaJakie ciśnienie było po zrobieniu głowicy??
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaW jaki sposób została naprawiona głowica??
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaCo było w niej uszkodzone??
Zamieszczone przez dobrygrzeswawaMoim zdaniem brak związku i przyczyną nie była głowica
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez kuryniodobrygrzeswawa napisał/a:
Jakie ciśnienie było po zrobieniu głowicy??
nie pamietam dokładnie na których dokładnie, ale 30-31bar
W jaki sposób została naprawiona głowica??
zostały wymienione zawory i prowadnice, no i uszczelka głowicy
Co było w niej uszkodzone??
nie było widocznych uszkodzeń z resztą nie zagłebialiśmy się w to)
Moim zdaniem brak związku i przyczyną nie była głowica
Ale po powyższej naprawie odpalał od razu no i klient więcej z tym problemem nie wrócił
Zamieszczone przez kuryniobyła to naprawa gwarancyjnaNFPNorth-West
WARSZTAT www.dsize.pl
Komentarz
-
-
Panowie czytajac wypowiedzi to zrobiliscie rewolucje oczywiscie wg ASO . Ja szukalem odpowiedzi w kilku warsztatach i kazdy mial inna teorie . Teraz wiem jak powinni sprawdzac cisnienie .
Mala relacja z wizyty w ASO
1. Sprawdzili cisnienie na goracym silniku(wyszlo im od 21.2 do 21.4 Bara wydruk elektroniczny)
2. Dokonali pomiaru na mojej bateri ktora byla padnieta
3. Po 40 min dokonali ponownego pomiaru i cisnienie podskoczylo o 0.8 Bara w wydruku napisali silnik zimny.
4. Diagnoza zrobic remont glowicy, pompy wtryskowej , rozebrac silnik w celu sprawdzenia uszkodzenia .
Ja naprawde nie wiem czy smiac sie czy plakac.
W zwiazku z tym mam pytanie oczywiscie jak pomiar jest prawdziwy - co jest przyczyna jak kompresja rosnie w miare wystudzania silnika podkreslam tak stwierdzilo ASOJeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
-
Jak juz bylo wspomniane, stopien sprezania dla silnika AGR to 19.5, tak wiec jak jest wiecej to powinno byc dobrze.
40 minut to nie jest zimny silnik. Zimny to jest jak ma temp otoczenia, czyli np po nocy
Cisnienie sprezania w nowym silniku powinno wynosic pomiedzy 2.5 a 3.1 MPa, minimalne to 1.9MPa, największa dopuszczalna roznica miedzy cylindrami to 0,5MPa
Komentarz
-
-
Maicroft, dzieki tylko wmawiali , iz powinno byc ok 30 bar. Jedno jest pewne trzeba w niektorych ASO zachowac zimna krewJeśli nie chcecie zrezygnować z radości picia kawy, ale chcecie dbać o zdrowie, rozwiązanie znajdziecie tutaj. www.zbyszek.ganodermakawa.pl
Komentarz
-
Komentarz